Uitslag van een balk
Met Slimleren oefenen leerlingen thuis of in de les, op een leuke en interactieve manier, de stof die jij voor ze klaar zet. Benieuwd naar onze stof? Hieronder zie je hoe het onderwerp Uitslag van een balk eruit ziet. Leerlingen kunnen in Slimleren vragen over dit - en ieder ander - onderwerp maken. Docenten kunnen de resultaten daarvan inzien en daarmee hun lessen efficiënter inrichten en makkelijker differentiëren.
Theorie
Uitdaging
Een balk is een veelgebruikt ruimtelijk figuur. Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat een balk is en wat de belangrijkste eigenschappen zijn van een balk.
In deze theorie bespreken we de basiseigenschappen van een balk en van een balkuitslag.
Methode
Een balk is een ruimtelijk figuur dat bestaat uit zes rechthoeken. Het grondvlak is even groot als het bovenvlak. De vier zijvlakken hebben een gelijke hoogte. Overstaande vlakken in een balk zijn altijd van gelijke grootte.
Let op, een balk kan gedraaid worden, en je kan zelf kiezen wat je als grondvlak beschouwt.
Als je een balkuitslag tekent heb je zes rechthoeken die in elkaar gevouwen kunnen worden tot een balk. Het is hierbij belangrijk dat overstaande zijdes hetzelfde formaat hebben en dat ze op de juiste manier in elkaar gevouwen kunnen worden.
De zijden van de rechthoeken zijn de ribben van de balk.
Vuistregels
- Een balk is een ruimtelijk figuur dat bestaat uit zes rechthoeken.
- De uitslag van een balk bestaat uit een grondvlak, een bovenvlak en vier zijvlakken die je in elkaar kunt vouwen als een balk.
- De zijden van de rechthoeken zijn de ribben van de balk.
Voorbeeldvraag
Welke van de volgende figuren is een uitslag waar een balk van gevouwen kan worden?
Uitwerkingen:
Figuur 1 mist een zijkant.
Figuur 2 mist een bovenkant.
Figuur 3 kan niet in elkaar gevouwen worden.
Figuur 4 kan wel in elkaar gevouwen worden tot een balk.
Het antwoord is dus figuur 4.