Het meest gebruiksvriendelijke oefenprogramma vól slimmigheden

Welke lesstof is er beschikbaar in het programma van Slimleren?

Gevorderd - Breuk vermenigvuldigen met een heel getal

Met Slimleren oefenen leerlingen thuis of in de les, op een leuke en interactieve manier, de stof die jij voor ze klaar zet. Benieuwd naar onze stof? Hieronder zie je hoe het onderwerp Gevorderd - Breuk vermenigvuldigen met een heel getal eruit ziet. Leerlingen kunnen in Slimleren vragen over dit - en ieder ander - onderwerp maken. Docenten kunnen de resultaten daarvan inzien en daarmee hun lessen efficiënter inrichten en makkelijker differentiëren.

Gevorderd - Breuk vermenigvuldigen met een heel getal

  Theorie

Uitdaging

Hoe kun je een breuk vermenigvuldigen met een heel getal? Dat leggen we je hier uit.

Methode

Stel, je hebt de volgende som: $$1\frac{2}{8}$$ x $$\frac{7}{8}$$

Maak eerst van de breuk waar een heel getal aan vast zit, één breuk: $$1\frac{2}{8}$$ = $$\frac{8}{8}$$ + $$\frac{2}{8}$$ = $$\frac{10}{8}$$.

Vermenigvuldig nu de teller met de teller (onthoud: de teller is het cijfer boven de breukstreep) en de noemer met de noemer (onthoud: de noemer is het cijfer onder de breukstreep): $$\frac{10}{8}$$ x $$\frac{7}{8}$$ = $$\frac{70}{64}$$.

Om erachter te komen welk hele getal verstopt zit in deze breuk, kun je de breuk opsplitsen in twee breuken, namelijk: $$\frac{64}{64}$$ en $$\frac{6}{64}$$. De breuk $$\frac{64}{64}$$ is hetzelfde als het hele getal 1. De breuk $$\frac{6}{64}$$ kun je simpeler schrijven als $$\frac{3}{32}$$.

Het antwoord is dus $$1\frac{3}{32}$$.

Benieuwd geworden naar Slimleren?
Start een gratis pilot