Het meest gebruiksvriendelijke oefenprogramma vól slimmigheden

Welke lesstof is er beschikbaar in het programma van Slimleren?

Aantal kilometer afgelegd berekenen

Met Slimleren oefenen leerlingen thuis of in de les, op een leuke en interactieve manier, de stof die jij voor ze klaar zet. Benieuwd naar onze stof? Hieronder zie je hoe het onderwerp Aantal kilometer afgelegd berekenen eruit ziet. Leerlingen kunnen in Slimleren vragen over dit - en ieder ander - onderwerp maken. Docenten kunnen de resultaten daarvan inzien en daarmee hun lessen efficiënter inrichten en makkelijker differentiëren.

Aantal kilometer afgelegd berekenen

  Theorie

Uitdaging

Hoe reken je het aantal afgelegde kilometers (km) uit?

Methode

Het aantal afgelegde kilometers kan worden berekend als de snelheid en tijd bekend zijn. De snelheid kan worden gegeven in kilometer per uur. Bijvoorbeeld 23 km/uur, dit betekent dat er 23 km in 1 uur wordt afgelegd.

De tijd kan bijvoorbeeld in uren of minuten worden gegeven.

 

Bekijk het volgende voorbeeld:
 
De auto rijdt met een snelheid van 45 km/uur. De auto rijdt 5 uur in totaal. Hoeveel km heeft de auto afgelegd na 5 uur?

In 1 uur wordt 45 km afgelegd. Na 5 uur is de tijd is 5 keer zo lang geworden. De tijd is 5 keer zo lang geworden, dus de afgelegde afstand is ook 5 keer zo lang geworden. De afgelegde afstand berekenen wij door:

45 km x 5 = 225 km

De afgelegde afstand is 225 km.

 

Zoals je ziet was de snelheid in km/uur gegeven en de tijd in uur. In het voorbeeld hieronder is de snelheid in km/uur en de tijd in minuten.

De auto rijdt 90 km/uur. De auto rijdt 20 minuten in totaal. Hoeveel km heeft de auto afgelegd na 20 minuten?

In 1 uur wordt 90 km afgelegd. Wij weten dat er in 1 uur 60 minuten zitten. In 60 minuten wordt er dus 90 km afgelegd. De tijd is korter geworden, namelijk:

60 minuten : 20 minuten = 3

De tijd is 3 keer zo kort geworden. Dit betekent dat de afgelegde afstand dus ook 3 keer zo kort is geworden. De afgelegde afstand berekenen wij door:

90 km : 3 = 30 km

De afgelegde afstand is dus 30 km.

Benieuwd geworden naar Slimleren?
Start een gratis pilot