Het meest gebruiksvriendelijke oefenprogramma vól slimmigheden

Welke lesstof is er beschikbaar in het programma van Slimleren?

Parabolen tekenen

Met Slimleren oefenen leerlingen thuis of in de les, op een leuke en interactieve manier, de stof die jij voor ze klaar zet. Benieuwd naar onze stof? Hieronder zie je hoe het onderwerp Parabolen tekenen eruit ziet. Leerlingen kunnen in Slimleren vragen over dit - en ieder ander - onderwerp maken. Docenten kunnen de resultaten daarvan inzien en daarmee hun lessen efficiënter inrichten en makkelijker differentiëren.

Parabolen tekenen

  Theorie

Uitdaging

Hoe teken je een parabool?

Methode

Een parabool kun je tekenen door een grafiek te tekenen die bij een formule hoort. Om de grafiek te tekenen moet je eerst een tabel maken met een aantal punten. Hieronder is een voorbeeld weergegeven.

Gegeven is formule: y = x² + 7. Teken de parabool die bij deze formule hoort. Maak hiervoor eerst de onderstaande tabel af.

$$\newcommand\T{\Rule{0pt}{1em}{.3em}} \begin{array}{c|c|c|c} x & -2 & -1 & 0 & 1 & 2 \T \\\hline y=x^2+7 \T & a & b & c & d & e \end{array}$$

a = (-2)² + 7 = (-2 ⋅ -2) + 7 = 4 + 7 = 11

b = (-1)² + 7 = (-1 ⋅ -1) + 7 = 1 + 7 = 8

c = (0)² + 7 = 0 + 7 = 7

d = (1)² + 7 = (1 ⋅ 1) + 7 = 1 + 7 = 8

e = (2)² + 7 = (2 ⋅ 2) + 7 = 4 + 7 = 11

Teken nu de punten uit de tabel in de grafiek. De y-as is de verticale as en de x-as is de horizontale as. Vergeet niet de namen van de assen te vermelden! Teken nu lijnen tussen de punten en de parabool die ontstaat wordt hiernaast weergegeven.

Een parabool kan een berg- of dalparabool zijn. De parabool hiernaast is een dalparabool.

Benieuwd geworden naar Slimleren?
Start een gratis pilot