Het meest gebruiksvriendelijke oefenprogramma vól slimmigheden

Welke lesstof is er beschikbaar in het programma van Slimleren?

Basis - formules veranderen

Met Slimleren oefenen leerlingen thuis of in de les, op een leuke en interactieve manier, de stof die jij voor ze klaar zet. Benieuwd naar onze stof? Hieronder zie je hoe het onderwerp Basis - formules veranderen eruit ziet. Leerlingen kunnen in Slimleren vragen over dit - en ieder ander - onderwerp maken. Docenten kunnen de resultaten daarvan inzien en daarmee hun lessen efficiënter inrichten en makkelijker differentiëren.

Basis - formules veranderen

  Theorie

Uitdaging

Een formule om iets te berekenen kan veranderen als de omstandigheden veranderen. In deze theorie leggen we je uit hoe je kunt bepalen wat de nieuwe formule wordt bij zo'n verandering en hoe je daarmee kunt rekenen.

Methode

Om uit te leggen hoe een formule kan veranderen bij veranderende omstandigheden, bekijken we eerst het volgend voorbeeld van Sjinkie.

 

Voorbeeld 1

Sjinkie verdient op de boerderij 9,50 per uur. Hij berekent zijn Verdiensten met de letterformule: V = 9,5u

De baas van Sjinkie besluit om de hardwerkende Sjinkie 1,00 euro opslag per uur te geven. Ook krijgt hij vanaf nu een vast bedrag voor iedere keer dat hij komt werken van 25 euro aan reiskostenvergoeding.

Wat wordt de nieuwe formule voor een werkdag van Sjinkie?

Sjinkie gaat voor ieder uur dat hij werkt 1,00 euro meer verdienen. De formule voor zijn verdiensten wordt dan dus: V = 10,50u. Ook krijgt hij voor iedere keer dat hij komt werken 25 euro vergoeding. De formule wordt dan dus: V = 25 + 10,50u.

 

Voorbeeld 2 

Bilal gaat met zijn oom een week op vakantie. Gelukkig betaalt zijn oom voor de huur van het huisje. De huur van het huisje kan berekend worden met de formule: H = 120 + 60d. Met een speciale kortingscoupon krijgen ze 50% korting op de schoonmaakkosten en 20% korting op het bedrag per dag.

Geef de formule voor de huur van het huisje die bij deze kortingsactie hoort.

Met de kortingscoupon krijgen ze ten eerste 50% korting op de schoonmaakkosten. De schoonmaakkosten zijn de kosten die er standaard zijn, dus die niet afhangen van het aantal dagen dat het huisje wordt gehuurd. Dat is dus het bedrag van 120 euro. Dit wordt dus gehalveerd naar 60 euro. Daarnaast krijgen ze 20% korting op het bedrag per dag. Dat betekent dus dat er 0,2 x 60 = 12 euro per dag vanaf gaat.

De formule die overblijft na de nieuwe omstandigheden is dus: H = 60 + 48d

 

  Voorbeeldvraag

Herman verdient in de schoenenwinkel 8,50 per uur. Hij berekent zijn Verdiensten met de letterformule: V = 8,5u

Het bedrijf heeft financiële problemen, waardoor alle werknemers helaas een loonverlaging krijgen van 10%. 

Wat wordt de nieuwe formule voor een werkdag van Herman?

 

Uitwerking:

0,1 x 8,5 = 0,85
8,5 - 0,85 = 7,65
V = 7,65u

Benieuwd geworden naar Slimleren?
Start een gratis pilot