Het meest gebruiksvriendelijke oefenprogramma vól slimmigheden

Welke lesstof is er beschikbaar in het programma van Slimleren?

Basis - grafiek aflezen

Met Slimleren oefenen leerlingen thuis of in de les, op een leuke en interactieve manier, de stof die jij voor ze klaar zet. Benieuwd naar onze stof? Hieronder zie je hoe het onderwerp Basis - grafiek aflezen eruit ziet. Leerlingen kunnen in Slimleren vragen over dit - en ieder ander - onderwerp maken. Docenten kunnen de resultaten daarvan inzien en daarmee hun lessen efficiënter inrichten en makkelijker differentiëren.

Basis - grafiek aflezen
 • grafieken
 • grafiek aflezen
 • x-as
 • y-as
 • informatie uit een grafiek aflezen

  Theorie

Uitdaging

Van een formule of een tabel kun je een grafiek maken. Grafieken worden in de wiskunde veel gebruikt, omdat je uit een grafiek gemakkelijk informatie kunt aflezen.

In deze theorie leggen we je uit hoe je eenvoudig uit een grafiek informatie kunt aflezen.

Methode

Voordat je informatie uit een grafiek kunt aflezen moet je eerst weten waar de grafiek over gaat. Het belangrijkste hierbij is om te weten welke informatie op de horizontale as (ook wel de x-as genoemd) en op de verticale as (ook wel de y-as genoemd) staat.

Neem de volgende stappen als je een vraag over een grafiek moet beantwoorden:

 • Stap 1: Schrijf voor jezelf op wat de x-as betekent (vaak tijd, leeftijd, etc.) en wat de y-as betekent (vaak lengte, hoeveelheid, kosten, etc.).
 • Stap 2: Indien de gegeven waarde een waarde op de x-as is, zoek dan de bijbehorende waarde op de y-as. Dit doe je door vanaf het punt op de x-as een rechte (verticale) lijn omhoog te trekken tot je bij de lijn van de grafiek uitkomt. Vanaf dat snijpunt trek je een rechte (horizontale) lijn naar links om de bijbehorende lengte op de y-as af te kunnen lezen.

  Indien de gegeven waarde een waarde op de y-as is, zoek dan de bijbehorende waarde op de x-as. Dit doe je door vanaf het punt op de y-as een rechte (horizontale) lijn naar rechts te trekken tot je bij de lijn van de grafiek uitkomt. Vanaf dat snijpunt trek je een rechte (verticale) lijn naar beneden om de bijbehorende lengte op de x-as af te kunnen lezen.

  Vuistregels

Voordat je informatie uit een grafiek kunt aflezen moet je eerst weten waar de grafiek over gaat. Het belangrijkste hierbij is om te weten welke informatie op de horizontale as (ook wel de x-as genoemd) en op de verticale as (ook wel de y-as genoemd) staat.

 • De verticale as is de y-as.
 • De horizontale as is de x-as.

  Voorbeeldvraag

Hoe lang was Lisa toen zij 3,5 jaar oud was?

 

Uitwerking

 • Stap 1: De x-as gaat over de leeftijd en de y-as gaat over de lengte.
 • Stap 2: Zoek eerst de juiste leeftijd (3,5 jaar) op de horizontale as. Vanaf dat punt kun je een rechte lijn omhoog trekken, tot je bij de lijn van de grafiek uitkomt. Vanaf dat snijpunt trek je een rechte lijn naar links en op de verticale as kun je de bijbehorende lengte aflezen. Lisa was 100 cm
Benieuwd geworden naar Slimleren?
Start een gratis pilot