Basis - moeilijke woorden
Met Slimleren oefenen leerlingen thuis of in de les, op een leuke en interactieve manier, de stof die jij voor ze klaar zet. Benieuwd naar onze stof? Hieronder zie je hoe het onderwerp Basis - moeilijke woorden eruit ziet. Leerlingen kunnen in Slimleren vragen over dit - en ieder ander - onderwerp maken. Docenten kunnen de resultaten daarvan inzien en daarmee hun lessen efficiënter inrichten en makkelijker differentiëren.
Theorie
Uitdaging
Sommige woorden zijn lastig te spellen, omdat je niet direct aan de uitspraak kunt horen hoe je de woorden moet spellen. Wat zijn veelgemaakt fouten in het spellen van moelijke woorden?
Methode
1 - Combinaties van enkele en dubbele (mede)klinkers
Veel gemaakte fouten zitten in de keuze tussen enkele of dubbele (mede)klinkers. Vaak kun je aan de lange of korte klank horen hoe je een woord moet spellen, maar dit gaat niet altijd op. Bekende voorbeelden van woorden die vaak verkeerd gespeld worden zijn:
Abonnee
Abonnement
Pizzeria
Portemonnee
Interessant
Monniken
Verrassing
Sinaasappel
Applaudisseren
Accessoires
2 - Woorden met c, k, ch en g
Een ander lastig onderdeel van de Nederlandse spelling zijn woorden met c, k, ch en g erin. Soms klinkt het als een k, maar schrijf je een c. En het verschil tussen ch en g kun je ook niet horen, dus dit zul je moeten leren. Voorbeelden van lastige woorden zijn:
Blocnote
Barbecue
Vacature
Acties
Directie
Elektronica
Document
Kopie
Politiekorps
Orka
Voorbeeldvraag
a. vul c of k in.
zeehonden..reche
b. vul g of ch in.
la..ebek
c. kies het woord met de juiste spelling.
ruggensteuntje / rugensteuntje
Uitwerking:
a. zeehondencreche
b. lachebek
c. ruggensteuntje
Er zijn geen algemene regels die je kunnen helpen om deze vragen te beantwoorden, je moet dit weten en de woorden uit je hoofd leren.