Figuurlijke en letterlijke taal
Met Slimleren oefenen leerlingen thuis of in de les, op een leuke en interactieve manier, de stof die jij voor ze klaar zet. Benieuwd naar onze stof? Hieronder zie je hoe het onderwerp Figuurlijke en letterlijke taal eruit ziet. Leerlingen kunnen in Slimleren vragen over dit - en ieder ander - onderwerp maken. Docenten kunnen de resultaten daarvan inzien en daarmee hun lessen efficiënter inrichten en makkelijker differentiëren.
Theorie
Uitdaging
Wat is figuurlijke en letterlijke taal?
Methode
In onze taal komen veel uitdrukkingen en gezegden voor die je soms in de war kunnen brengen. Er wordt dan iets anders gezegd dan dat er bedoeld wordt. Dit noemen we figuurlijk taalgebruik.
Een voorbeeld van figuurlijk taalgebruik is ‘vlinders in je buik hebben’. Dit betekent niet letterlijk dat je vlinders in je buik hebt, maar hiermee wordt bedoeld dat je verliefd bent op iemand. Het is dus figuurlijk en niet letterlijk.
Heb je bijvoorbeeld weleens iemand horen zeggen: ‘Daar komt de aap uit de mouw!’? Daarmee bedoelde die persoon waarschijnlijk niet dat er écht een aap uit een mouw kwam… Hiermee bedoelen we dat een situatie opeens duidelijk wordt, of dat de waarheid boven tafel komt.